Paralympics in Rio van 7 tot 18 september 2016

atleten in voorbereiding van de paralympics 2016
Op 7 september starten de paralympische spelen in Rio. Paralympische spelen volgen op de "gewone" Olympische spelen en zijn bedoeld voor atleten met een fysieke handicap.

In september 2016 zijn er weer paralympische spelen. Dat zijn de afzonderlijke Olympische Spelen voor atleten met een fysieke handicap. Die gaan elke keer door op dezelfde locatie als de "moederspelen".
 
In voorbereiding daarvan zie je in de media allerlei aankondigingen verschijnen. Vooral van atleten die proberen een toegangsticket te veroveren voor deze paralympische spelen. Dit is een groot verschil met de special Olympics, die bedoeld zijn voor personen met een verstandelijke handicap. De drempels voor deelname aan de special olympics liggen lager dan voor de paralympics.
 
Onlangs verscheen er een Engelstalige trailer om de paralympics aan te kondigen. Channel4 maakte de trailer. 
 
De beeldvorming over personen met een handicap krijgt in deze trailer een boost. Mensen met een handicap doen allerlei dingen, en met zeker zoveel energie en goesting als anderen. Want dat moet gezegd, de energie spat er af. Bij sporters zou je inderdaad ook niet anders verwachten. Want dat is toch wel opvallend, geen beelden van sukkelaars of personen die het niet zien zitten. Wel rolwagens die mekaar overhoop rijden, dansers en muzikanten die met heel hun lijf aanwzig zijn ... een prachtig voorbeeld van positieve beeldvorming.
 
Eén kritische kanttekening, maar dan niet bij de trailer zelf, maar wel bij het concept van de paralympische spelen. Zou het ook geen tijd worden dat er minder afstand is tussen paralympische spelen en de "gewone" olympische spelen? Er zijn zelden atleten met een handicap die meedoen bij de Olympische Spelen. Het bestaan van de paralympics heeft een dubbel effect. Sporters met een handicap kunnen zich sportief uitleven, maar dan wel in een afgescheiden stuk. En dat gaat in tegen het VN-Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap. Inclusie moet het doel zijn van alle activiteiten, ook van sportieve bezigheden. En daar zijn we nog ver af.
 
Meer informatie over de paralympics: internationaal - https://www.rio2016.com/en/paralympics en in België - http://www.paralympic.be/nl 
 

Datum van publicatie in medium: 
20 juli 2016 om
See video

Reacties

Hi webmaster

Your site is very interesting, i have bookmarked it.

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.