Vrouw, slechtziend, vijftiger én competitief

Haatgroep op Facebook tegen Linda De Win
Linda De Win werd als kandidate voor De Slimste Mens zwartgemaakt in Het Laatste Nieuws en daarna gehaat op Facebook. Een opgeklopt verhaal, maar ook een interessant geval van ‘karaktermoord’ omwille van gender, leeftijd, handicap en (on)toegankelijkheid.

Niet iedereen ligt wakker van de hetze rond Linda De Win of zelfs maar van het één-programma De Slimste Mens. En ook al verspreidde het nieuws zich zelfs al internationaal, de hele hetze is misschien wat opgeklopt. Velen weten zelfs niet waar het eigenlijk over gaat. Bij deze een overzicht.
 
Linda De Win is vliegende reporter van Villa Politica. Ze deed mee aan De Slimste Mens en deed het bijzonder goed. Ze haalde 11 afleveringen en deelt dit record met 11 deelnemers uit de vorige seizoenen. Maar in tegenstelling tot die anderen kreeg ze daardoor niet meer sympathie of respect. Op Facebook ontstond immers een golf van haatberichtjes en groepen als “Linda De Win moet uit De Slimste Mens” en “Ik haat Linda De Win”.
 
Blinde mol
 
Een kritiek die vaak terugkwam is haar rare gedrag door bij beeldvragen voor de monitor te hurken, in plaats van ‘gewoon’ een bril te dragen. Sommige Facebookgroepen heten dan ook “Geef Linda De Win een bril” en “Linda De Win is een blinde mol.” Is ze echt te ijdel om een bril te dragen? Natuurlijk niet, Door netvliesproblemen na een mislukte laseroperatie zou een bril niets helpen. Gek dat niemand het heeft over de onaangepastheid van de studio. Het is blijkbaar de verantwoordelijkheid van de persoon zelf om haar/zijn functiebeperking te neutraliseren.
 
Gender
 
Volgens de programmamakers is de hoofdreden van deze ‘karaktermoord’ een genderkwestie. Als vrouw mag je niet te veel tonen dat je wil winnen. De idee dat “vrouw + ambitie = bitch” noemen ze een macho-redenering, maar natuurlijk doen ook vrouwen lustig mee met schieten op een a-typische vrouw.
 
Khaled Diab van The Guardian merkt in zijn blog op dat ze bovendien volhardend is en kort van stof, eigenschappen die velen waarderen bij mannen, maar storend vinden bij vrouwen.
 
Oud en dus lelijk
 
Verder speelt ook de leeftijd. Vrouwen worden afgerekend op hun uiterlijk. Als ze ouder worden, vindt men hen minder mooi en ook minder sympathiek. De woorden van een voormalige BBC-bewindsman lijken nog steeds geldig: “Met de leeftijd worden mannelijke presenatoren een autoriteit, maar worden vrouwelijke presentatoren een probleem.”
 
Hoe komt dat nu allemaal?
 
Linda De Win, een slachtoffer van de complexe combinatie tussen seksisme, leeftijdsdiscriminatie en handicapfobie. En, niet te vergeten, het gebrek aan integrale toegankelijkheid van de studio.Kan Vlaanderen nu echt niet om met oudere vrouwen met een functiebeperking? Zijn de doodsverwensingen op Facebook zo anders dan al die andere onzin die mensen op het internet zwieren? Intussen zijn er trouwens een heleboel steungroepen opgestart. Op het prikbord van “Wat doet Linda De Win eigenlijk verkeerd?” zegt iemand: “Er moet maar iemand beginnen te schelden en de meerderheid doet mee. Waarom? Omdat ze véél meer lelijke woorden kennen dan andere zeker.”
 
Maar wie is er dan begonnen? Volgens De Win heeft Het Laatste Nieuws mee de toon gezet. Vanaf haar eerste deelname stelden ze haar als een bitch voor, noemden ze haar niet bijhaar voornaam (zoals bij de andere kandidaten) en gebruikten ze steevast negatieve adjectieven. Toen de Facebook-haatgroepen ontstonden, citeerden zij ook de grofste uitspraken. Eens te meer een bewijs van wat media kunnen teweegbrengen…
 
Lees ook het artikel Zo slim, zo vrouw, zo controversieel in De Standaard

Datum van publicatie in medium: 
6 januari 2010 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.