RENNERSGRAPJES LOPEN NIET ALTIJD OP WIELLETJES

Frankrijk heeft nog iets anders te bieden dan voetbal. De Tour de France nadert en traditiegetrouw programmeert de VRT een aantal programma’s als aanloop naar dit wielerevenement.

Zo waren er 2 programma’s onder de titel “De Zomer van Lucien”. De laatste Belgische tourwinst (in 1976 door Lucien Van Impe) werd erin belicht. Karel Vannieuwkerke en Eddy Planckaert waren  degenen die van dienst waren om de nodige herinneringen naar boven te halen. Nadat de programma’s in de avonduren ( oa  op 09/06) te zien waren, werden ze gisteren, donderdagnamiddag 23/06/2016, nog eens herhaald.

1976 was een ouderwetse  hete zomer waar er nog geen sprake was over de klimaatopwarming.

Spijtig genoeg waren sommige grapjes in deze programma’s  ook wat gedateerd.  Minstens één fragment was, anno 2016, erg misplaatst. De heren waren in Lourdes aangekomen en wilden een kaars laten branden. Ondertussen kwam Eddy Planckaert met een grapje voor de pinnen. Een paar minuten lang ging het over “een grote sukkelaar in een karretje”; “een erg grote sukkelaar”; “die sukkelaar kon werkelijk niks”. Het was lang geleden dat ik op de VRT nog op een dergelijke wijze over personen met een handicap heb horen praten. Zelfs in 1976 waren er reeds acties om dergelijke praat niet te hoeven aanhoren.

Er is ondertussen (!!!!) een mentaliteitswijziging merkbaar, maar nog steeds hebben we soms te maken met medelijden, betutteling en onbegrip. Het is dus nog altijd aangewezen dat de media hier fel tegenin gaat. We moeten erkennen dat de VRT haar best doet en het reeds lang geleden was dat we nog zo’n flagrante uitspraken gehoord hadden.

 De uitspraken waren als grap bedoeld, maar werden verteld alsof dat de gebruikelijke manier is om over personen met een handicap te praten. Dit zonder nuance achteraf of wat dan ook. Deze “grap” bracht inhoudelijk niks bij in het programma over de tourwinst en kon er dus gemakkelijk uitgelaten worden. Door hem in het programma te laten, versterkt de programmamaker het beeld dat nu ook nog in bepaalde middens dient bestreden te worden.

Inzake techniek, voeding en training is er veel veranderd in het wielrennen. Maar wat betreft emancipatietendensen moeten Karel VK en zijn vrienden het gat nog toe rijden.

Luc Demarez

(ook een kenner van wielen)

Datum van publicatie in medium: 
26 juni 2016 om

Reacties

make money qy cw

how does facebook make money how to make money on the internet http://arhittex.ru/ ">work from home best ways to make money ways to make money on the side

how to make money on the internet how much money can you make on disability make money how did jeffrey epstein make his money how can i make money

http://med-tovar.ru/ - work from home

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.