De paardenjongen

Datum van de activiteit: 
23 december 2009 om 22:40 - 24 december 2009 om 0:15
Plaats van de activiteit of zender: 
Nederland 2

Een documentaire over Rowan, zoon van een mensenrechtactivist en psychologe, waarvan op tweeënhalf jaar wordt vastgesteld dat hi autistisch is. Rowan heeft een volledig andere, 'incompatibele' manier van leven dan zijn omgeving. Hij trekt zich terug in zichzelf en reageert allergisch en geïrriteerd op bepaalde signalen vanuit die omgeving. Geen enkele 'behandeling' lijkt te helpen.
Tot Rowan op een dag op eigen initiatief onder het prikkeldraad door kruipt en tot rust komt bij Betsy, het paard. Rowan komt tot zichzelf, wordt ontspannen, en lijkt volgens mensen in zijn buurt 'te praten tegen het paard'. Er ontstaat in elk geval een bijzondere verhouding.
Zo bijzonder dat zijn vader met zijn vrouw en zoon naar Mongolië wil trekken. Het land waar Betsy, het paard, haar voorouders heeft. In Mongolië willen ze 'healing' zoeken bij een aantal sjamanen. In de hoop dat het autisme of minstens de last voor Rowan en zijn omgeving vermindert. Een hele onderneming, maar ook een van de laatste hoop. Thuis gaat 't immers niet beter.
Zo vertrekt dit gezin naar Mongolië, op zoek naar een beter leven. Een beter samen leven. Een beklijvende documentaire over één van de mogelijke wegen om te zoeken naar een beter leven met een kind met autisme. Gemaakt door Michel Orion Scott en geselecteerd voor het Sundance Filmfestival in 2009.