Mooie bedoelingen, lelijke woorden

Dimitri Leflot maakt met zijn strooikarretje de hele buurt begaanbaar en berijdbaar. Krantenartikels die mensen met een handicap opvoeren als actieve leden van de gemeenschap, dat zien we graag. Maar waarom blijven ze hen toch "gekluisterde rolstoelpatiënten" noemen?

Het is best origineel om het sneeuwnieuws te koppelen aan een rolstoelheld die eigenhandig de buurt gaat strooien. Het Laatste Nieuws deed het gisteren en vandaag pikt Gazet van Antwerpen het verhaal op.
 
Het is het verhaal van een actief lid van de gemeenschap, op handen gedragen door zijn buren om zijn optimisme en hulpvaardigheid. En toch slaagt geen enkele van deze kranten erin om alle sporen van het klassieke slachtofferverhaal te bannen.
 
In 2005 werd Dimitri Leflot verkozen als Bovenste Beste Buur van Vlaanderen door Het Nieuwsblad Online. Omdat hij “voor zijn buren het zonnetje (is), al zit hij aan een rolstoel gekluisterd. Nooit klaagt hij, altijd staat hij paraat om anderen te helpen." Zo spijtig, dat zo’n berichten vaak zo dubbel zijn. En vier jaar later lijkt er weinig veranderd.
 
Niets wijst erop dat Dimitri een slachtoffer is. Integendeel, hij is iemand die anderen helpt, actief is in het verenigingsleven en gewaardeerd wordt door de buurt. Hij redt het ook zelf prima met zijn persoonlijke assistent.
 
Toch is het opnieuw ondanks zijn handicap dat hij een hulpvaardig zonnetje is. Misschien is het wel dankzij zijn handicap? Als je met een karretje aan je elektrische rolstoel alle voetpaden, fietspaden, en opritten van de hele buurt gaat strooien, zou ik eerder zeggen dat hij zijn handicap tot voordeel maakt.
 
Nu het nog eens flink sneeuwt en de mensen daar graag over lezen, haalde Het Laatste Nieuws dit verhaal dus vanonder het stof – of vanonder 100 kilo zout. Helaas onder de titel “Rolstoelpatiënt houdt straat sneeuwvrij.” (21/12) Chris Snick noemt hem “de moedigste zoutstrooier van het land”, maar Dimitri blijft een patiënt die gehandicapt is en bij zijn ouders woont.
 
Marc Helsen van de Gazet van Antwerpen trekt meer de kaart van de actieve burger. Zo vermeldt hij dat Dimitri werkt en als een zelfstandig man door het leven gaat – dankzij een PAB-budget. Hier is Dimitri gelukkig geen rolstoelpatiënt, maar wel blijft hij “permanent aan zijn rolstoel gekluisterd”. (“Als het gesneeuwd heeft, is Dimitri niet te houden” GvA 22/12)
 
Nogmaals, waarom woorden gebruiken die rolstoelgebruikers voorstellen als slachtoffers? En dan nog in verhalen die juist het tegenovergestelde willen vertellen... of was dat toch niet de bedoeling?
 
Zie de Handiwatch-taalwijzer!

Datum van publicatie in medium: 
22 december 2009 om

Reacties

loans as cj

loans for people with bad credit betsy devos student loans contempt https://paydailoanz.com/# ">personal loans personal loans with bad credit big picture loans

personal loans online va loans [url=https://paydailoanz.com/# ] loans[/url] veterans united home loans nelnet student loans login

https://paydailoanz.com/# - navient student loans

http://blog.ensci.com/fablab/2011/03/12/openstructures/?unapproved=8892&...
http://forum.digilyze.info/viewtopic.php?f=2&t=1111091
http://www.sfportal.hu/marvels-agents-s-h-e-l-d-1-evad-17598.scifi?unapp...
https://tech-community.fpt-software.com/cloud-computing-the-future-of-re...
https://neps.al/melci-me-qepe-te-njoma-receten-na-e-tregon-shef-renato-m...

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.