Ben X

Datum van de activiteit: 
19 december 2009 om 21:25 - om 22:57
Plaats van de activiteit of zender: 
Eén (VRT)

Een film (België/Nederland) van 2007 geregisseerd door Nic Balthazar, een verfilming van zijn boek 'Niets is alles wat hij zei'.
 
Ben, een zeventienjarige jongen met autisme met gemiddelde begaafdheid, krijgt het moeilijk op school en zoekt naar een alternatieve wereld.  Hij vindt die aanvankelijk in de 'multiplayer rolegame' virtuele omgeving Archlord. Hij bouwt er vriendschap op met Scarlite. Uiteindelijk zet hij, samen met zijn ouders, een onverwachte stap.
 
Ben X is een realistische weergave hoe de 'indrukwekkende' wereld van elke dag voor een pak mensen met autisme overkomt en hoe ingewikkeld de  sociale verhoudingen op school kunnen zijn. Realistisch, maar zeker niet overdreven voor wie er in de praktijk mee te maken heeft gehad.
 
Ben X is bovendien een film die niet enkel over (een vorm van) autisme gaat, noch over pesten, maar ook over groepsgedrag en omgaan met andersfunctioneren.
 
Vergeten we ten slotte ook niet de schitterende grafische weergave van de game-omgeving en de soundtrack. Geen eenvoudige film maar aangrijpend en de moeite waard.
 
Een bespreking met aanvullende links naar documentatie is te vinden in het artikel Echte Vrienden op Tistje.