Recente commentaren

 • Alloo in de psychiatrie   2 years 8 weeks ago

  Goed artikel van jou, Sam!
  Je laat een nieuwe stem horen, een die hokjes als handicap, psychiatrie, ggz en mensenrechten overschrijdt.

 • Deze zomer is van mij   2 years 14 weeks ago

  Dankjewel voor deze mooie bespreking, Tess.

  Het verhaal vond ik ook wat magertjes.

 • Zou jij iets willen doen zoals in 'Het zal me een rotzorg zijn'?   2 years 17 weeks ago

  Ik vind de titel inderdaad ook niet slim gekozen. Hij komt negatief over en zet (mij) niet meteen aan tot kijken.
  En laat het duidelijk wezen: ik heb het programma nog niet gezien maar ben er wel benieuwd naar.

 • Rolstoelvriendelijk Reizen   2 years 19 weeks ago

  Als ik de term rolstoelvriendelijke reizen lees, denk ik steevast aan reizen die alleen bedoeld zijn voor mensen met een rolstoel, maar blijkbaar is het toch ruimer.

 • Wie is er eigenlijk nog persoon met een handicap?   2 years 19 weeks ago

  Waarschijnlijk ben ik kwaad geboren, Herman :-) Mijn hulpverleners zeggen toch vaak dat ik volhard in de boosheid.

 • Kerstfilm over handicap   2 years 19 weeks ago

  Zolang hij niet van het dak afstapte toen hij begon te stappen, en je niet al te veel gegeten had toen je je vinger in de keel stak ...

 • Wie is er eigenlijk nog persoon met een handicap?   2 years 22 weeks ago

  Nou nou Sam. Het lijkt wel of je heel kwaad bent. Maar goed geschreven !

 • Het Huis   2 years 28 weeks ago

  Ik vond de aflevering van Marieke Vervoort in het huis een goede mix. Het programma gaat over het leven van de hoofdpersoon buiten de reden waarom die bekend is. In sportprogramma's moet het over sport gaan. In Het Huis gaat het over de persoon.

 • Het Huis   2 years 28 weeks ago

  Op zich is er niks mis met het tonen van pijn en topprestaties van sporters met een handicap. Dit is echter slechts één aspect. Wat er getoond werd in 'Het huis' is het leven van Marieke, haar pijn, haar talent, haar motivaties. Dat is heel erg persoons- en contextgebonden. Ongetwijfeld herkenbaar voor sommige mensen. Voor anderen dan weer helemaal niet. Het is wel belangrijk er ons bewust van te zijn dat dit slechts één perspectief is van kijken naar handicap, beleven van handicap. Mijn bezorgheid is vooral dat wanneer één perspectief zo uitvergroot wordt dit door het publiek als 'het leven van personen met een handicap' wordt gezien. Daarom blijft een warm pleidooi nodig voor een diversiteit van mensen met een handicap in de media en dit in verschillende rollen.

 • Zijn er dieren met 'mentale afwijkingen'?   2 years 29 weeks ago

  Trouwens: op deze website staat ook een taalwijzer.

  http://www.handiwatch.be/node/50

 • Marieke Vervoort in 'Het Huis' (Eén): wat hebben we echt gezien?   2 years 29 weeks ago

  Ik zag vooral een schreeuw om aandacht. Verder stel ik me de vraag hoe het kan dat iemand met een psychosomatische diagnose die al eens betrapt werd op het faken van een epilepsieaanval tijdens observatie in het ziekenhuis zoveel krediet krijgt.
  Misschien allen toch maar eens haar Humo interview van 1 sept 2015 herlezen?

 • Marieke Vervoort in 'Het Huis' (Eén): wat hebben we echt gezien?   2 years 29 weeks ago

  @Erik

  1. Net niet.

  2. Ik versta niet goed wat GRIP of de VRT zou tonen? Als het gaat om genuanceerde beeldvorming, denk ik dat GRIP deze meer benadert dan de VRT. Overigens gaat het niet zozeer over de VRT maar specifieke programmamakers. De VRT zelf doet volgens mij hard haar best om mensen met een handicap goed in beeld te brengen. Natuurlijk kan je niet alle standpunten even sterk aan bod brengen. En de missie van de VRT is uiteraard anders dan die van GRIP, dat speelt natuurlijk ook een rol.

  3. Met 'jammer' bedoel ik : er zijn heel wat andere mensen met een handicap die heel creatief of competitief of competent omspringen met hun talenten en beperkingen zonder dat ze zich te pletter leven. Zij verdienen in de beeldvorming op televisie en elders minstens even grote belangstelling.

 • Marieke Vervoort in 'Het Huis' (Eén): wat hebben we echt gezien?   2 years 29 weeks ago

  @ Sam,

  1. geeft de uitzending wel een natuurgetrouw / compleet beeld of net niet ?

  2. toont GRIP ze of toont VRT ze?

  3. wat bedoelt u met "Jammer..."?

  Groet, Erik

 • Marieke Vervoort in 'Het Huis' (Eén): wat hebben we echt gezien?   2 years 29 weeks ago

  Ik denk dat dit net hét probleem is met dergelijke uitzendingen: dat het net niet het leven is zoals het werkelijk is.

  Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat er geen pijn of lijden is in het echte leven, verre van. Wel de manier hoe het in beeld wordt gebracht is bedenkelijk.

  Het woord 'bedenkelijk' is dan ook met zorg gekozen, het verwijst naar de mediakritiek van Stefan Hertmans. Hij gaat zelfs zover als dit te vergelijken met pornografie.

  Dat zou ik zelf niet doen, maar dit programma komt - net als Over de grens - zeker als realiteit over. Die wordt steeds vaker weggemoffeld en ingeruild, zowel in terminologie als in beeldvorming. Ik denk dat GRIP daarin nog een van de weinige is die ze wel durft tonen.

  Ik weet zelfs niet of Marieke zo moedig en dapper is. Misschien zelfs tegenovergestelde. Jammer dat dit de rolmodellen moeten zijn voor mensen met een handicap.

 • Marieke Vervoort in 'Het Huis' (Eén): wat hebben we echt gezien?   2 years 29 weeks ago

  Ja! Soms is het nodig dat een uitzending als 'Het Huis' met Marieke Vervoort niks mooier maakt dan het werkelijk is. Ik vond het 'prachtig', hoewel ik er niet van geslapen heb. Maar dit is realiteit en sorry... dit zal ook veel meer impact hebben op de doorsnee kijker dan de vorige tv-reeksen van 'Over de grens', waar men idd over zijn grenzen ging en ook anderen in gevaar bracht.
  Of Wielemie niet beter naar haar lichaam zou 'luisteren' vind ik een domme opmerking! Ik vind dat Marieke véél beter NIET luistert naar haar lichaam, want dat lichaam doet ook niet naar wat zij ( haar geest) wil of vraagt. Of wat medicatie vraagt... Als er niets anders meer rest dan gelukkig zijn in haar sporttak, dan kan ik dat alleen maar toejuichen.
  Deze aflevering 'spektakel' noemen vind ik ook not done... Mag de wereld dan niet weten hoeveel onmenselijk lijden er schuil gaat achter 'roem'? (Mens)onwaardige tv? Néén! Dit is realiteit en moet niet weggemoffeld worden. Net omdat Marieke een topatlete is krijgt ze de kans om in Het Huis aan miljoenen mensen te tonen hoe verantwoord euthanasie in vele gevallen wel is.
  Dappere, moedige Marieke... Love you!

 • Marieke Vervoort in 'Het Huis' (Eén): wat hebben we echt gezien?   2 years 29 weeks ago

  Ik heb de aflevering ook gezien. Ik weet niet wat het met me doet. Laat staan wat het betekent voor de beeldvorming over mensen mer een handicap. Bestaat niet het risico dat mensen met een handicap nog meer moeten bewijzen dat er drempels zijn die echt in de weg zitten, dat ze echt wel talent hebben? Moet lijden echt op die manier getoond worden vooraleer mensen je geloven? Wat is nog de waarde van dialoog? Heb ik pas pijn/last als de ander het ziet? En wie heeft nu meer of minder pijn? Toch vond ik het ergens ook fijn om eens de mens te zien achter de ongenaakbare atlete. De vertederende beelden met Zenn (herkenbaar voor elk liefhebbend baasje), duidelijk fan van champagne, genieten van een lekkere maaltijd, een topsporter die aardappelen schilt.

 • VRT journaal   2 years 42 weeks ago

  Dikke duim voor de sportploeg van VRT1 de ganse week berichtgeving over onze atleten mer een verstandelijke beperking op de olympische spelen in LA. Ik hoop ook dat mevr Crevits gehoord heeft wat Dhr Shriver gezegd heeft nm "elke school en elke sportploeg in België zou een g-team moeten hebben."

 • Autisme en diagnose   2 years 45 weeks ago

  Nice articles

 • Zoekertjes   3 years 6 days ago
 • Handicap in de film   3 years 6 days ago

  ‘Margarita with a straw’ geeft ons heldinnen met een handicap

  Deze Indische film belooft ons een pakkend liefdesverhaal over rolstoelgebruikster Laila en de blinde Khanum, zonder hen tot hun handicap te herleiden. Nog niet in België Beschikbaar. Wel de trailer en een artikel in zizo-online.

  http://zizo-online.be/trailer-margarita-straw-geeft-ons-heldinnen-met-ee...

 • Originele actie tegen foutparkeerders!   3 years 6 days ago

  Jammer dat in het filmpje enkel witte mannen mogen meespelen. In de Belgische versie graag heel veel meer diversiteit.

 • Daar komen de Noormannen!   3 years 12 weeks ago

  En hierin spelen de media dan een belangrijke rol. Nu is het misschien nog speciaal. Maar hoe vaker we participatie in beeld zien, hoe meer we er als kijker aan gewoon worden. Anders is dan heel gewoon. Dit zal ongetwijfeld een effect hebben op hoe er met personen met een handicap in de dagelijkse praktíjk wordt omgegaan. Hopelijk ligt de focus tijdens de uitzending op de prestatie. Handicap mag gezien en benoemd worden, maar in deze context is het slechts achtergrondinformatie.

 • Van vervelende gehandicapte tot hype   3 years 14 weeks ago

  Super effectief.. Blij dat hij TV haalt. Toch nodig ik jullie uit een kijkje te nemen op de website en de theatervoorstelling " En...? Alles Goed" te komen zien.. Ben er van overtuigd dat heel wat dingen 'herkenbaar 'zijn. :-)
  Nu ook nog wat TV :-)
  Hou jullie haaks
  Fried

 • Iedereen beroemd 1 november 2013   4 years 29 weeks ago

  En ziehier het filmpje op het internet http://www.een.be/programmas/iedereen-beroemd

 • Iedereen beroemd 1 november 2013   4 years 29 weeks ago

  Deze week ging hij als begeleider in bioboerderij "Ganzenhof" in Avelgem, een boerderij gerund door personen met een verstandelijke handicap.
  Toen hij zijn opdracht vernam zei hij: "Oh nee, niet met gehandicapten, ik ben bang van die mensen, die doen zo raar."
  Maar na een week werk en plezier maken was hij helemaal omgedraaid.
  "Wat ik in het begin van de week heb gezegd zal ik nooit meer zeggen. Ik heb respect gekregen voor die mensen. Misschien is het wel iets voor mij."

  Ik denk vaak: "Mensen die het niet gewend zijn om te gaan met mensen met een handicap, zouden eens een hele dag in ons zog moeten meegaan om te ervaren wat het betekent om met een handicap of in een rolstoel te leven, met alle obstakels maar ook de mogelijkheden die het ons biedt."
  Er is nog geen link op de site van de VRT maar dat komt wel. We houden het in de gaten